Nytt namn – samma engagemang!
Kunskapscentrum för allergi, astma & KOL är vårt nya namn och förkortat kommer vi att skriva KAAK.
Vi har, sedan starten 2008, bevakat och sammanställt forskningsrön, erbjudit utbildningsinsatser, utvärderat och spridit kunskap för hälso- och sjukvården i Södra sjukvårdsregionen. Verksamheten har succesivt utvecklats och från och med 2016 har enheten få ett formellt uppdrag som Kunskapscentrum i Region Skåne inom områdena allergi, astma och kroniskt obstruktiva lungsjukdomar (KOL) utav Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kunskapscentrumet är en del av sakkunnigorganisationen i Region Skåne och bedömer det aktuella kunskapsläget inom området. Kunskapscentrum för allergi-astma-KOL erbjuder aktivt stöd till hälso- och sjukvården i Skåne.
Vårt Nyhetsblad publiceras numera på Kunskapscentrum Allergi, Astma, KOL:s hemsida hos Vårdgivare Skåne. Där kan du ladda ner bladet som en PDF:
Länk till KAAKs sida med nyhetsbrev (Vårdivare Skåne)
Södra Regionvårdsnämnden beslutade i december 2006, att bilda ett "Regionalt sekretariat för allergi och annan överkänslighet" med placering på Skånes universitetssjukhus i Lund. Allergisekretarietet/AllergiKompetensCentrum - även benämnt AKC syd arrangerade då fortbildningar inom allergologi för olika personalkategorier inom primärvård och specialistvård i Södra sjukvårdsregionen. Vi arbetade med kvalitetshöjande arbete, så som utarbetandet av ett nationella astmaregistret - Luftvägsregistret. Tre år senare i september 2009 blev AKC en permanent verksamhet. Under 2014 fick AKC syd utökade arbetsuppgifter med bland annat Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagningar och samtidigt blev vårt arbetsområde Region Skåne i huvudsak. Nästa steg till att bli ett Kunskapscentrum blev efter beslut av Hälso- och sjukvårdsnämnden i december 2015 (§194).
Utgångspunkt för Kunskapscentrum för allergi, astma & KOL:s aktiviteter är synen på astma och allergi som systemsjukdomar med multiorganpåverkan. Med detta menas att astma och allergi är sjukdomar som kan drabba ett helt organsystem hos en människa.
Därför arbetar vi med ett organövergripande perspektiv, som innebär samarbete mellan olika yrkesgrupper och olika specialiteter. Framförallt ett samarbete mellan lung- och allergimedicin, öron, näs- och halskliniken, hudkliniken, arbets- och miljömedicin, barn- och ungdomsmedicin, klinisk immunologi och allmänmedicin. En viktig samarbetspartner är därför primärvården, som handlägger majoriteten av allergiska sjukdomar. Vårt centrum kommer att fungera som ett kompetenscentrum för klinisk service och utbildning och ger utbildningsmöjligheter för personal inom allergologiska sjukdomar.
Kunskapscentrum för allergi-astma-KOL: s mål är att bevaka, sammanställa och sprida kunskap, analysera, utvärdera och kvalitetssäkra resultat, bidra till kompetensutveckling samt att utveckla metoder och processer.