Här är du:
Arsenal Retro Away Shirt, Arsenal Retro Shirt Bergkamp jerseyares

Allmänt om nässelutslag

Hudsjukdomen urtikaria har fått sitt namn efter brän­nässlan (Urtica dioica). Det är en vanlig hud­sjukdom, cirka 20 % av befolkningen drabbas någon gång i livet.

Nässelutslagen, kallade kvaddlar, är bleka eller rodnade och upphöjda. De kan variera i storlek, från mindre än 1 cm till flera cm stora i diameter och ibland är de starkt kliande. Utslagen kan uppstå snabbt, ibland inom några minuter men ofta försvinner de inom 24 timmar. Nya utslag kan uppstå under loppet av flera dagar eller till och med veckor.

Urtikaria behöver inte vara en allergisk reaktion. Den inte allergiska urtikarian kan utlösas av specifika stimuli som köld, ljus, tryck, etc. 

Köldurtikaria (nässelutslag orsakade av köld)

En del personer kan få nässelutslag av kyla. I samband med nedkylning vid kallt väder, vid stark blåst eller kallt regn blir huden kraftigt röd och svullen på de områden som kyls ner.  Symtom kan komma direkt eller efter någon timmes fördröjning. Det kan vara svullnad och klåda på fötterna.

Personer kan reagera på olika sätt då de utsätts för kyla.  Klådan och besvären kommer speciellt när de kommer utifrån och in i värmen och kvarstrå under högst en timme.

Köldurtikaria kan även ge svullnad i halsen om de dricker kalla drycker eller äter glass.

Bad i kallt vatten kan hos en del med köldurtikaria ibland utlösa yrsel och i värsta fall svimning eller en allvarlig anafylaxi.

Det är viktigt att avstå från aktiviteter med risk
för nedkylning. Varning för kallbad

 

Ansvariga: 

Redaktör och granskare 

Ansvarig redaktör: Birgitta Jagorstrand, legitimerad sjuksköterska, Region Skåne, Ada Uldahl, legitimerad läkare, Region Skåne 

Uppdaterad: januari 2019

 

Bild: 
Köld urtikaria
Höger fältet: 

Vad du ska tänka på!

  • Klä dig varmt
  • Ha värme i bilen
  • Drick inte iskalla drycker
  • Ät inte glass
  • Undvik att bada ensam
  • Var försiktig vid skid- och skridskoåkning.

Antihistaminer kan lindra besvären.