Här är du:
Arsenal Retro Away Shirt, Arsenal Retro Shirt Bergkamp jerseyares

Allmänt om laktos

Laktos består av två olika sorters socker, glukos och galaktos. Laktos finns i all mjölk, både modersmjölk, ko-, buffel-, åsne-, get- och fårmjölk. Laktosintolerans innebär att man är överkänslig, inte allergisk, mot mjölksocker - laktos. Det enzym som bryter ner laktos heter laktas. Om kroppen saknar eller har för lite av enzymet bryts inte allt laktos ner som man får i sig.

Laktosintolerans kan vara ärftlig och är vanligare inom vissa befolkningsgrupper, t ex i medelhavsom­rådet, Asien och vissa delar av Afrika. Tillfällig laktosin­tolerans kan personer få om tunntarmens slemhinna skadats av någon tarmsjukdom. När sjukdomen behandlats och tarmskadan är läkt tål de oftast laktos igen.

Laktosintolerans

Vanliga symtom är gaser i magen, diarré, mag­knip och uppsvälld mage. Besvären kan uppkom­ma direkt eller upp till några timmar efter att du ätit eller druckit livsmedel som innehåller laktos. Hur lång tid det tar innan symtomen går över varierar från individ till individ.

Behandlingen innebär att mjölkprodukter utesluts helt under fyra veckor. Försvinner besvären för att sedan komma tillbaka, när du börjar med mjölkprodukter igen, kan du vara laktosintolerant.

Det kan finnas tillfällen när det kan vara svårt att undvika laktos. Då finns möjligheten att ta laktas i tablett- eller droppform. Laktas kan du köpa receptfritt.

Om du inte äter mjölkprodukter på grund av laktos intolerans kan du ibland behöva extra kalcium i kosten. Det är speciellt viktigt för barn och ungdomar att få tillräckligt med kal­cium för att deras skelett och tänder ska växa och utvecklas. Hos vuxna kan för lite kalcium leda till benskörhet.

Ansvariga: 

 

Redaktör och granskare 

Ansvarig redaktör: Birgitta Jagorstrand, legitimerad sjuksköterska, Region Skåne 

Granskare: Alf Tunsäter, docent, legitimerad läkare, Region Skåne 

Uppdaterad: juli 2019

 

Bild: 
Höger fältet: 

Vad du ska tänka på!

  • Vanliga mjölkprodukter som innehåller små mängder laktos brukar man kunna äta utan att få besvär.
  • Hård ost är oftast laktosfri.
  • Smör och en del smörgås margarin innehåller mycket lite laktos.
  • Yoghurt och fil innehåller ungefär hälften så mycket laktos som mjölk gör. Det gör även vispgrädde och crème fraîche.
  • Laktos kan finnas som ut fyllnadsmedel i läkemedel, men det rör sig om så små mängder att det inte innebär något problem.
  • Det är viktigt att läsa noggrant på alla innehållsdeklarationer även på livsmedel som inte självklart innehåller laktos.