Här är du:
Arsenal Retro Away Shirt, Arsenal Retro Shirt Bergkamp jerseyares

Allmänt om jordnötter

Jordnöt (Arachis hypogaea) är en art inom familjen ärtväxter. Exempel på baljväxter som tillhör denna familj är sojabönor, ärtor, bönor och linser. Jordnöt är inte besläktad med nötter som hasselnöt eller valnöt.

Reaktioner på andra födoämnen i samma familj förekommer (korsreaktioner). Till exempel kan björkpollenliknande allergen återfinnas i såväl jordnöt som sojaprotein. De flesta korsallergen är värmekänsliga och ger, till skillnad från de mer specifika jordnöts­allergenen, sällan upphov till kraftigare reaktioner. 

Störst risk för allvarlig livshotande jordnötsreaktion finner man hos dem som är sensibiliserade mot äkta jordnötsallergen. .

Jordnötsallergi

Symtom vid jordnötsallergi är klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, rinnande ögon och näsa, ont i magen och kräkningar. I allvarliga fall en livshotande allergisk chock. En mild reaktion mot jordnötter är ingen säkerhet för att en person inte senare kan råka ut för en allvarlig reaktion.

Risken för reaktion ökar och kan förstärkas om du samtidigt anstränger dig. Detta är särskilt viktigt att ta hänsyn till om du har astma.

Behandling vid svår reaktion (allergichock): Det absolut viktigaste läkemedlet är adrenalin. Har du fått en adrenalinpenna på recept av din läkare, ska den tas snabbt i lårmuskeln. Om du har kortison- och antihistamintabletter ska du också ta dem.

 

När en person får en allergisk chock ska man ringa ambulans för omedelbar vård, telefon 112.

Ansvariga: 

 

Redaktör och granskare 

Ansvarig redaktör: Birgitta Jagorstrand, legitimerad sjuksköterska, Region Skåne 

Granskare: Leif Bjermer, legitimerad läkare, Region Skåne 

Uppdaterad: juli 2019

 

Bild: 
Jordnötter
Höger fältet: 

Vad du ska tänka på!

  • Ha med dig ett patientkort som informerar om jordnötsallergin och information om hur och när adrenalinpennan används. Ta med en instruktion på engelska vid resor utomlands.
  • Det är viktigt att läsa noggrant på alla innehållsdeklarationer, även på livsmedel som inte självklart innehåller jordnötter. En del matförpackningar har varningstext om att maten kan innehålla spår av jordnötter och nötter.
  • Tillverkad mat, särskilt choklad, kakor och godis, omärkt mat och restaurangmat, innebär alltid en risk. Hämtmat från det Asiatiska köket kan också innebära risk.
  • Undvik jordnötssmör och andra produkter med jordnötter.
  • Oljor kan ge allergibesvär om de är kallpressade. Då kan det finnas rester av proteinet kvar.