Här är du:
Arsenal Retro Away Shirt, Arsenal Retro Shirt Bergkamp jerseyares

Information till patient

Allt du gör i vardagen, utom att sitta still eller ligga, är fysisk aktivitet.

För dig som har KOL är det viktigt att hålla igång i vardagen. Vid en försämringsperiod kanske du behöver dra ner på tempot, men var så aktiv du kan.

Om du kan vara aktiv kommer du så småningom att orka mer och risken för försämrings­perioder och behov av sjukhusvård minskar.

Fysisk aktivitet vid KOL

Hitta en aktivitet som du trivs med, exempelvis promenera, cykla, simma, dansa, hushålls- eller trädgårds​arbete. Kombinera gärna med styrke­träning för de stora muskelgrupperna som ben, mage, höfter, skuldror och armar.

Har du ett stillasittande arbete kan du regel­bundet ta en ”bensträckare” och göra någon form av aktivitet. Res dig upp och ner från stolen några gånger, sträck armarna upp i luften.

Läkemedel: Om du brukar ha effekt av luftrörs­vidgande läkemedel i inhalationsform kan du ta dessa i samband med fysisk aktivitet.

Andning: Bra andningsteknik ”pys­andning” gör det lättare att vara fysiskt aktiv. Genom att andas in genom näsan och pysa ut luften med halvslutna läppar sänks andningsmedelläget. Andningen blir mer effektiv och aktiviteten lättare att utföra.

Hjälpmedel: Gånghjälpmedel – rollator och stavar, ger trygghet och avlastar andnings­muskulaturen så att du har lättare att vara fysiskt aktiv. Rollatorn ger möjlighet att sitta och pausa under promenaden.

 

Ansvariga: 

Redaktör och granskare 

Ansvarig redaktör: Ulrika Berg, legitimerad sjuksköterska, Region Skåne

Granskare: Margareta Emtner, legitimerad fysioterapeut, Uppsala

Uppdaterad: juli 2019

 

Bild: 
Stavgång för fysisk aktivitet
Höger fältet: 

Kontaktpersoner

Det finns stöd om du känner nedsatt ork, har svårt att klara din vardag eller om du bara behöver tips och råd.  

Fysioterapeut: aktivitet/träning, andningsteknik, slemmobilisering, balansövningar. Hjälp med konditionsstyrketräning i direkt anslutning till en försämringsperiod.

Fysioterapeuten kan mäta din fysiska kapacitet med ett gångtest, särskilt utprovat för dig med KOL. Namn

Arbetsterapeut: Hjälpmedel och råd om energibesparande metoder för att förenkla vardagssysslorna; dusch, städning och matlagning med mera.